Geen gedoe, wel duurzaam én voordelig

Rock bewoners Kaj en Esmee bij de deelauto

Whoop whoop! Goed nieuws: vanaf zaterdag 17 december kunnen bewoners van woongebouw Rock (tegenover het station in Etten-Leur) en direct omwonenden gebruikmaken van een elektrische deelauto. Het gaat om een testproject van Just-Go.

Samen een auto delen
In woongebouw Rock draait alles om duurzaam wonen en samen delen. “Een deelauto rijden sluit hier perfect bij aan”, vertelt Alwel projectleider Marieke Keyzer. “Alwel verhuurt in Rock 75 appartementen. Vanaf het begin is duidelijk geweest dat bewoners hier samen wonen en delen. Zo delen ze bijvoorbeeld al een ontmoetingsruimte, dakterrassen, wasmachines, een atrium en fietsen. Nu is samen een auto rijden ook mogelijk. Goed voor de portemonnee en het milieu.” Het gaat om een elektrische deelauto, die opgeladen wordt vanuit de zonnepanelen die op het dak van het woongebouw liggen. De deelauto heeft bovendien een eigen parkeerplaats bij Rock. “Dat scheelt weer in parkeerdrukte voor de wijk”, voegt Marieke toe.

Het gaat om een test die minimaal 3 maanden duurt
Jeroen van Denderen van JustGo: “De deelauto rijden is snel en makkelijk te regelen. Alles gaat via een app: reserveren, betalen en openen van de auto. De sleutels liggen in de auto klaar. Soms is het fijn om iemand te spreken. Daarvoor hebben we 24/7 een helpdesk, zodat je er nooit alleen voor staat. Wie wil kan meedoen, met of zonder abonnement. De test met de deelauto is geslaagd bij minimaal 10 abonnementen en 700 gereden kilometers per maand. Of bij 1500 kilometers per maand, zonder abonnementen. Lukt dit, dan blijft de deelauto staan. En kunnen de bewoners van Rock en de buurt er gebruik van blijven maken.”

Zowel Alwel, als de gemeente Etten-Leur steunen het testproject
Zij vinden het belangrijk om ervaring met het gebruik van deelautoprojecten op te doen. JustGo houdt de gereden km en het aantal abonnementen bij. De resultaten komen maandelijks op de website xelalwel.nl. Na 3 maanden evalueren JustGo, Alwel en Gemeente Etten-Leur de test en volgt een besluit over het voortzetten. Zaterdag 17 december was de feestelijke aftrap bij Rock. Bewoner Kaj won de deelauto quiz. Hij gaf zijn gewonnen tegoedbon aan Esmee, één van de Rock bewoners die gebruik gaat maken van de deelauto.