Het einde van XEL begint met een duurzame sloop

Jonge ondernemers gebruikten tijdelijk het pand tegenover het station in Etten-Leur om hun bedrijfje te starten en hier te wonen. Nu gaat het XEL gebouw plaatsmaken voor nieuwbouw voor jongeren tot 30 jaar. De invulling hiervan heeft Alwel samen met de jongeren, maar ook de omwonenden, wijkvereniging en gemeente gemaakt.

Materialen opnieuw gebruiken
Duurzaamheid stond tijdens de placemaking centraal en dat zetten we bij de sloop van het XEL pand ook gewoon door. Vermeulen Sloopwerken uit Breda gaat vanaf 1 september met deze klus aan de slag: “We slopen circulair. Dat betekent dat zoveel mogelijk materialen als product of materiaal opnieuw worden gebruikt. Zo wordt bij producthergebruik een kozijn weer als kozijn, een deur weer als een deur ingezet.”

Via de BouwApp kun je de sloop van XEL volgen
Speciaal voor omwonenden organiseerden we in augustus een informatiemoment hierover. Zij krijgen tenslotte het meest te maken met de sloopwerkzaamheden. Voor de laatste keer ontmoetten we elkaar in het XEL gebouw (oude kantoorpand de 4 Leeuwen). Het werd druk bezocht. Patrick Vermeulen: “Om de sloop te volgen, hebben we een speciale app. Wie interesse heeft kan de QR code scannen, zodat je precies weet wat er wanneer gaat gebeuren. Ook kun je je vragen direct aan ons stellen.”

Jongeren brengen levendigheid in de buurt
Omwonenden zijn positief over de periode dat jongeren in XEL verbleven. Bewoners uit de straat: “Een heel leuk initiatief. Super dat jongeren zo de kans krijgen om te starten.” De jongeren brachten levendigheid in de wijk, waar vooral ouderen wonen. En het contact verliep goed. “Wij hebben geen overlast van de jongeren gehad. Het was vooral leuk om zoveel bedrijvigheid te zien.” Ook brachten buurtbewoners regelmatig een bezoekje aan de sportschool van Mike en Lenti & Contenti voor een lekkere kop koffie of lunch.

XEL wordt vervolgd
Ook de jonge placemakers zijn enthousiast over hun periode in XEL. Robin: “XEL heeft ons kansen gegeven om een bedrijf op te starten, zonder dat daar (financieel) veel risico’s aan zaten. Daardoor kon iedereen gaan doen wat hij of zij leuk vond: ondernemen, groeien en dingen bereiken.” Projectleider Marieke is trots: “Wat hebben we samen veel bereikt. Met pijn in mijn hart neem ik nu afscheid van XEL, haar enthousiaste bewoners en creatieve ondernemers en begeleiders. Gelukkig kan een aantal ondernemers verhuizen naar een volgend placemaking project van de gemeente op de Wipakker.”

Nieuwbouw: betaalbaar wonen en delen voor jongeren
Nu het pand leeg is en de XEL deelauto’s weg zijn, kan Marieke zich 100% richten op de duurzame sloop en de bouw van de 75 nieuwe appartementen, woonwerkwoningen en studio’s op deze locatie. “Het gaat om verschillende woonruimten van 25 tot 65m2, inclusief het gebruik van een deelauto”. Heb je interesse? Schrijf je alvast in bij klikvoorwonen.nl. De verhuur start medio 2021. Het jaar daarop volgt de oplevering, rond februari. Op de hoogte blijven, doe je via Facebook @xelalwel. Eén ding is zeker: XEL rocks!”